Подели

У Старом двору данас је потписан Меморандум о разумевању између Града Београда, Међународног комитета слависта и Савеза славистичких друштава Србије, којим се омогућава да 16. Међународни конгрес слависта буде одржан 2018. године у Београду.

Меморандум су потписали градоначелник Београда Синиша Мали,  проф. др Бошко Сувајџић, председник МКС-а, проф. др Љиљана Бајић, председник ССДС-а и проф. др Вељко Брборић, председник Организационог комитета конгреса. Потписивању је присуствовао и секретар за културу Владан Вукосављевић.

Међународни конгрес слависта је најважнији славистички скуп на свету и догађај од прворазредног културног, научног и друштвеног значаја.

„Овај догађај ће допринети јачању угледа Београда и Србије, и утицати на развијање научних и културних веза са земљама Европе и света. Ово је заиста велика почаст, с обзиром на то да ће у Београд доћи око 1.200 слависта из целог света, који ће ту боравити десетак дана и на тај начин се упознати са културним потенцијалнима нашег града. Скуп је иначе требало да буде одржан у Београду 1939. године, али је отказан због почетка Другог светског рата, рекао је градоначелник.

Проф. др Љиљана Бајић, председница Савеза славистичких друштава, истакла је да је одржавање овог конгреса признање досадашњим резултатима српске славистичке науке.

„Овај конгрес је вишеструка потврда значаја и угледа српске славистичке науке у свету и представља остварење наших планова, као и напора угледних слависта као што су Александар Белић, Павле Поповић… Од тог неодржаног конгреса 1939. године па до данашњих дана српски слависти су на свим међународним конгресима учествовали у великом броју“, истакла је она.

Међународни конгрес слависта дешава се једном у пет година и представља најзначајнији културни догађај у свету славистике.

Нема коментара

Оставите коментар