Подели
Споменик Ђинђићу ће бити овде Фото: Београдске.рс

Споменик Ђинђићу налазиће се на укрштању замишљених оса улице Васе Чарапића и споменика Његошу како би био видљив из свих делова трга. 

Град Београд расписао је међународни конкурс за идејно решење спомен-обележја Зорану Ђинђићу које ће бити подигнуто на Студентском тргу 12. марта 2018. године, изјавио је градски менаџер Горан Весић.

Он је рекао да ће конкурс трајати укупно седам месеци, као и да ће се реализовати у два дела.

„Први део конкурса трајаће до 15. јуна, да би до краја јуна конкурсна комисија донела одлуку која ће решења ући у ужи круг, а потом ће ти аутори бити позвани да ураде идејно решење спомен-комплекса и да до краја септембра предложе своје решење, како би комисија 16. октобра завршила свој посао и изабрала решење које ће бити реализовано“, појаснио је Весић.

Подсетивши да је Ђинђић убијен док је био премијер Србије, градски менаџер је изразио уверење да ће споменик на прави начин осликавати оно што је Ђинђић био за Србију. 

„Ђинђић је био човек који је спроводио реформе, који је желео да се ова земља модернизује и верујемо да ћемо му се на овај начин, на петнаестогодишњицу његовог убиства, одужити за оно што је дао Србији“,  закључио је Весић.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић рекао је да ће постављању спомен-обележја Зорану Ђинђићу на Студентском тргу претходити уређење тог трга и то према идејном решењу које је граду доставио архитекта Борис Подрека.

Град у наредном периоду прво треба да измести окретницу тролејбуса са тог трга, рекао је он, и навео да ће се након тога почети са изградњом подземне гараже која ће имати 700 места и која ће, пре свега, у великој мери грађанима који ту живе решити проблем паркирања.

„Интензивно радимо на свим тим припремама и након уређења Студентског трга, према идејном решењу које нам је доставио архитекта Борис Подрека, ми ћемо на том месту поставити споменик Ђинђићу“, додао је Фолић.

Архитекта Борис Подрека је, говорећи о уређењу Студентског трга, рекао да је то један јако „чудан” простор који може да се посматра или као широка улица или као трг са „неком аномалијом”, те да је циљ уређења тог простора његово визуелно проширење.

Борис Подрека је говорећи о изгледу трга, рекао да ће по средишњем делу простора бити постављен камени тепих, у тамној нијанси, који би визуелно истакао простор и споменик.

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда (www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (www.dab.rs) од 30. марта ове године.

Резултати конкурса биће објављени 16. октобра, a укупни наградни фонд је 19.000 евра. Награде ће бити додељене према следећој расподели: прва награда 8.000 евра, друга 5.000, трећа 3.000 и три награде од по 1.000 евра.

У жирију конкурса су: председник жирија Борис Подрека, главни градски урбаниста Милутин Фолић, академик и сликар Душан Оташевић, академик и сликар Владимир Величковић и сликар Чедомир Васић.

Нема коментара

Оставите коментар