Подели
Стари савски мост тренутно Фото: Београдске.рс

Објављен Јавни позив за израду урбанистичко-архитектонског решења за реконструкцију Старог савског моста у Београду као и за израду техничке документације.

Наградни фонд за најбоље конкурсно решење 4,2 милиона динара, док је процењена вредност израде техничке документације 58 милиона динара, саопштила је градска управа.

Мост какав би требало да буде после реконструкције 2018. Фото: Дирекција за изградњу
Мост какав би требало да буде после реконструкције 2018. Фото: Дирекција за изградњу

Учесници конкурса треба да доставе своја решења у року од три месеца, а затим ће жири имати месец дана да одлучи о најбољим, наводи се у саопштењу.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић је објаснио да учесници конкурса треба да понуде решење за потпуно нову конструкцију моста, уз очување металне лучне конструкције као препознатљивог визуелног елемента, наводи се у саопштењу.

Он је навео и да нова конструкција треба да обезбеди и одговарајући пловни пут ширине 150 метара и најмање висине од 9,5 метара, с обзиром на то да се ради о међународном пловном путу.

„Стари савски мост ће бити изграђен у новом профилу и на њему се планира ;коловоз, простор за шински саобраћај и пешачко-бициклистичке површине“, рекао је Фолић.

Стари савски мост поставили су Немци у току Другог светског рата, пошто је тадашњи мост преко Саве – Мост краља Александра Првог страдао у априлском бомбардовању 1941. године. Током рата је носио назив Принц Еуген, а Београђани су га после рата звали Немачки мост. Мост је пројектовала и изградила немачка фирма из Дортмунда. Током рата мост је претрпео оштећења услед бомбардовања, а у каснијим годинама на њему су вршене бројне поправке због промене врсте и величине оптерећења.

Просторни план подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве за пројекат „Београд на води“ прописао је расписивање оваквог конкурса.

У међувремену Стари савски мост је препуштен немару. Како смо вас већ извештавали, расвета на мосту годинама се лоше одржава, а према речима надлежних у току су радови на поправци рефлектора.

Дирекција за урбанизам и изградњу дала је током прошле године пет предлога како би мост могао да изгледа после реконструкције, док се као најбоље решење показало оно са пешачком зоном на врху моста.

Нема коментара

Оставите коментар