Подели
Почасни грађанин Београда - Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјернстад Фото: Беоинфо

Повеља почасног грађанина Београда додељена је у Свечаној сали Старог двора, његовој екселенцији Арнеу Санесу Бјернстаду, амбасадору Краљевине Норвешке у Србији. Повељу су уручили градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић .

Градоначелник је подсетио да је амбасадор дипломатску службу започео у Београду у септембру прошле године, те да се на самом почетку мандата показао као један од највећих пријатеља Београда.

„То је било време изазова и велике обнове након најтежих искушења са којима се Београд суочио у новијој историји, а посебно београдска општина Обреновац. Београд памти ваше несебично залагање и помоћ најугорoженијима и од данас овај град на Сави и Дунаву није само ваш домаћин, већ је и званично ваш дом. Ви више нисте само гост и дипломата са роком од пар година службовања, ви сте од данас почасни  грађанин Београда“, поручио је Мали.

Градоначелник је нагласио да се повеља амбасадору додељује као израз захвалности за предани рад, хуманост и искрену наклоност Србији и Београду у тешким временима.

“ Тиме сте задужили грађане Београда, а себи и народу Норвешке обезбедили трајно поштовање у историјском сећању нашег главног града. Краљевина Норвешка је већ годинама уназад велики пријатељ наше земље, један од наших највећих донатора и на овај начин желимо да одамо признање и вашој домовини. Надам се да ћемо, овим чином, додатно надоградити те односе и поставити стабилне темеље за будућу сарадњу“, рекао је Мали.

Никола Никодијевић је подсетио да се Београд последњих година на овај начин одужио бројним заслужним грађанима, који Србију воле на посебан начин.

„Велика је срећа то што и Београд и Србија данас имају овакве пријатеље у свету „, оценио је Никодијевић.

Арне Санес Бјернстад је истакао да му је велика част, те да пријатељство између две земље није везано националним интересима већ је „из срца, израсло из поштовања и сличности”.

„Пријатељи помажу једни другима у тешким временима. Примам ову велику част због трајног пријатељства Србије и Норвешке и због солидарности са народом Србије. Београд није само престоница Србије и веома добро место за живот већ и симбол Србије и централне Европе. Он је на ушћу не само великих река већ и културних импулса где се срећу Исток, Запад, Север и Југ Европе. Београд је учио од свих – навео је Бјернстад, нарочито наглашавајући препознатљив београдски дух.

Нема коментара

Оставите коментар