Чет. мај 23rd, 2019

КО ЈЕ МИСТЕРИОЗНА ДЕВОЈКА КОЈА ХРАНИ БЕСКУЋНИКЕ?

Мистериозна девојка доноси храну бескућницима Фото: Илустрација

Први пут сам је угледао пре неколико месеци. Пројурила је поред мене возећи велики, сиви бицикл. Као падобран, за њом се подизао раскопчани, тамни капут. 

Коса сакупљена у неуредни реп била је у супротности са строгим држањем које ми је привукло пажњу. – Како занимљива девојка, помислих.

Недељама касније, спуштао сам се Таковском улицом поред ботаничке баште, када сам преко пута угледао њену силуету како се хитро приближава жичаној огради на оближњем паркингу.

Крај ограде је нагло успорила, задржала се левом руком за стубић, док је десном руком окачила малу врећу на ограду. Потом се подједнако брзо удаљила. Није ми требало много да приметим да је у платичној кеси била уредно спакована храна.

Видео сам је још неколико пута после тога, увек издалека, како у пролазу спусти кесу и одјури низ или уз Таковску улицу. – Желео сам да је упознам, али ми то до овог часа није успело. Недељама сам покушавао да забележим термин у којем се мистериозна девојка појављује, али је то увек било у друго време, па нисам ни знао када да направим својеврсну заседу. Једини сведок да је девојка на бициклу прошла била је та кеса.

И један господин у тамним, поцепаним одорама, набацаним на тело слојевито, много више него што је просечној особи потребно да би јој било топло.

Пришао би до три, обично пуна контејнера, потражио руком по њиховом дну, а потом би покупио кесу са ограде. Чинило ми се да гледам добро уиграну представу. 

Мистериозна девојка оставља кесу са храном за бескућнике Фото: Београдске.рс
Митериозна девојка оставља кесу са храном за бескућнике Фото: Београдске.рс

У Новој 2017. години, редакција Београдских вам жели добро здравље и много лепих тренутака. А овом причом из нашег комшилука желимо да подсетимо колика је снага појединца у једној заједници, попут мистериозне девојке, или Рената Грбића који је из реке спасио на десетине утопљеника испод београдских мостова, или Филипа Вукше који се бори против немара на београдским улицама и бројних других познатих и непознатих Београђанки и Београђана, анонимних хероја.

Почетком прошле године по граду су почеле да се појављују куке доброте, места на којима се може оставити чиста одећа и храна за бескућнике. Нису све заживеле.

Уколико их нема у вашем крају можете их и сами направити. Попут мистериозне девојке на бициклу, коју нисмо упознали, што је мање важно од тога да је кеса са храном на истом месту скоро сваке ноћи.

Срећне празнике жели вам редакција портала Београдске.рс

 

Бојан Гајић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *