Подели
Новогодишња расвета 2016. Фото: Београдске.рс

Новогодишња расвета у Београду, после 99 дана од постављања, од јуче се скида.

„Припремите се на време за најгоре. Коначно се ближи и тај дан, који нисмо желели да се деси. Данас (17.2.) је почело скидање расвете, а градски оци су обећали уклањање новогодишњих чаролија са бандера у наредних 15 дана“.

Овај духовити наслов и цитат потичу са истоимене странице на Фејсбуку која већ окупља неколико хиљада „лајкова“, а повод за њено креирање је вест да је после 99 дана од када је постављена, почело скидање новогодишње расвете.

Верујемо да ова вест не би изазвала толику пажњу да током зиме новогодишњу расвету у Београду нису пратиле контроверзе.

Подсећамо, тендер за новогодишње осветљење у Београду био је такав да је на њему могла да победи само једна фирма, открио је средином децембра портал Пиштаљка.

Наиме, у конкурсној документацији београдског јавног предузећа „Јавно осветљење“ тражени су светлећи украси идентични онима са фотографија из каталога грчке фирме „Фотодиастаси”, чији је једини дистрибутер у Србији фирма „Кип лајт” (Keep Light), која је и добила овај велики посао, открива портал Пиштаљка.

Поједини делови престонице засијали су новогодишњим рухом већ 1. новембра, попут Бранковог моста који је био украшен светлећим тробојкама, а целокупна поставка, према речима Дарка Главаша, директора Беокома,  завршена је тек 10. децембра, када је на Цветном тргу осванула импозантна украсна јелка.

С друге стране, од зараде за Нову годину, Град Београд је донирао милион динара Удружењу родитеља деце оболеле од рака „Звончица“ испунивши тако јавно обећање да ће део зараде Града од новогодишњих активности донирати овом удружењу.

Новогодишња расвета у Београду Фото:Београдске.рс
Новогодишња расвета у Београду Фото:Београдске.рс

Износ је уплаћен на рачун удружења 14. фебруара, сапштено је из Града.

„Ова подршка Града Београда значајно ће током ове године олакшати функционисање удружења, као и Родитељске куће при Институту за мајку и дете о којој ово удружење води рачуна“, наводи се у саопштењу.

Колики је укупан приход од туризма у време новогодишњих разника нисмо успели прецизно да сазнамо, али је процена градских отаца да је у питању неколико десетина милиона евра. 

 

Нема коментара

Оставите коментар