Подели
Енди Ворхол споменик Фото: Беоинфо

Београд ће бити трећи град у свету који ће имати споменик Ендију Ворхолу, а где ће се он налазити, одлучиће Београђани, најавио је  градски менаџер Горан Весић, у Културном центру Београда на промоцији књиге „Дневници Ендија Ворхола”.

Град ће понудити неколико алтернативних места за споменик, а одлука грађана ће се након тога испоштовати.

„Надам се да ћемо на тридесет година од смрти Ендија Ворхола имати споменик њему у част у нашем главном граду. Његова уметност је оспоравана, али чињеница је да она и данас достиже велику вредност, а лично, од њега сам научио да размишљам критички. Култура и друштво у нашој земљи шездесетих година, када је поп-арт почео да се развија, на видан начин су се американизовали, до те мере да су називани „кока-кола социјализмом”. Вијетнамски и хладни рат, сексуална и кубанска револуција утицали су на нашу земљу, која је била прозор у источном свету, а Београд је и те како осећао утицај поп-арта, нарочито у књижевности, сликарству, филму. Енди Ворхол због тога има разлога и права да „станује” у нашој престоници“ , навео је Весић.

Београд заслужује да има споменик Ендију Ворхолу и због тога што се наша земља издвајала од осталих социјалистичких држава, додао је Весић. Он је захвалио донатору споменика и издавачкој кући „Albion Books”, која, како је навео, својим радом обогаћује нашу културу и друштво.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је оценила да је Ворхол умногоме утицао на нашу земљу, као и на читав свет, те да је увео ново правило да уметност треба да буде популарна.

„Остаће запамћен као велики визионар, нарочито с реченицом да свако у свету може бити познат на петнаест минута, што се данас дешава“, истакла је Маја Гојковић.

О Ендију Ворхолу, сликару, режисеру, писцу и глумцу, говорили су и Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке, и Момчило Рајин, ликовни и музички критичар, теоретичар, историчар, уметник, као и директор „Филмских новости” Владимир Томчић, који је донирао споменик Граду Београду.

Нема коментара

Оставите коментар