Подели
Дом културе Студентски град Фото: ДКСГ

Дом културе Студентски град (ДКСГ) покренуо је онлајн петицију поводом иницијативе Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије да та установа буде припојена Студентском културном центру (СКЦ) у Београду.

Петицију поводом могућег гашења ДКСГ-а могуће је потписати ОВДЕ

Петиција је покренута зарад опстанка Дома културе СГ-а који постоји већ 43 године и један је од најактивнијих културних центара у Београду и једини такве врсте ван централног градског језгра, наводе у Дому културе Студентски град.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије иницирало је припајање ДКСГ-а Студентском културном центру позивајући се на Одлуку о спровођењу рационализације и реорганизације у систему и области образовања и васпитања.

У складу са чланом 29. Закона о ученичком и студентском стандарду, потребно је да УО установе донесе одлуку о статусној промени-припајању установе студентског стандарда ДКСГ установи СКЦ, на коју ће сагласност дати оснивач”, наведено је у допису министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића председнику УО ДСКГ-а, који је изазвао бурне реакције у јавности, посебно на друштвеним мрежама.

Управни одбор Дома културе „Студентског града“, према важећем закону о ученичком и студентском стандарду и члану 29. на који се позива допис министра Шарчевића није надлежан за доношење одлуке о припајању-гашењу установе, већ је то у надлежности оснивача ДКСГ односно Владе РС.

Такође, није организована ни неопходна јавна расправа у студентској и широј културној јавности, на којој би се на демократски начин расправљало о друштвеном смислу и циљевима ове намере, стоји на сајту ДКСГ.

Запослени Дома културе „Студентски град“ су против одлуке о припајању-гашењу ДКСГ са установом СКЦ Београд. Предочен је заједнички став запослених Дома културе „Студентски град “ а не в.д. директора Бојане Каталине.

И ДКСГ и СКЦ делују под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Основане су почетком 70-их година под окриљем Универзитета у Београду, док су почетком 90-их пребачене у надлежност Владе Србије, односно Министарства просвете.

Нема коментара

Оставите коментар