Подели
Реконструкција Славије Фото: Београдске.рс

Радови на изградњи музичке фонтане на Славији почеће за три дана. Од данас се припрема градилиште.

Према речима градског менаџера Горана Весића, први пут у Београду биће монтиран балон изнад градилишта, како лоше време не би утицало на радове. Радове изводи „ПМЦ инжењеринг, а рок за завршетак посла је 155 дана.

Радови ће обухватити ископавање јаме у којој ће се налазити техничка соба, над којом ће бити монтиран базен пречника 32 метра, са 6 прстенова који ће носити прскалице. Централни млаз ће моћи да допре до висине од 16 метара, али ће сензори за ветар контролисати целу фонтану како не би ометала саобраћај. Како је раније најављено, фонтана ће правити различите фигуре и емитоваће музику.

На централном делу кружног тока „Славија“ донедавно се налазио споменик Димитрију Туцовићу. Он је уклоњен и послат на рестаурацију, док су његови посмртни остаци ексхумирани и биће сахрањени у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Потомци Димитрија Туцовића су изјавили да нису задовољни како је све спроведено.

„Боли нас што су остаци некога ко је свој живот положио за отаџбину измештен на овакав начин, у недељу и то у 6.30 часова, без икаквих почасти и уз полицијско обезбеђење. А најгоре је то што га премештају у месецу када је погинуо. Димитрије је настрадао у Колубарској бици 19. новембра, а кости су му измештене 13. новембра и то без оних који би требало да га испрате на достојанствен начин. Није било никога од породице, државних званичника, удружења која негују његов лик и дело“, рекао је за Политику др Милош Туцовић, Димитријев праунук и председник Удружења Ужичана у Београду.

ГОДИНА НЕУСПЕЛИХ ТЕНДЕРА

Тендер за фонтану на Славији је до јесенас пропадао чак седам пута! Исту судбину доживело је и надметање за саобраћајницу у кружном току и Булевару ослобођења. Најчешћи узрок била је, наводно, лоша тендерска документација. Горан Весић, градски менаџер, најавио је за децембар организацију новог тендера који би обухватио реконструкцију саобраћајница на Славији, Булевар ослобођења, од Славије до Аутокоманде, као и обнову Рузвелтове улице, од Вуковог споменика до Богословије.

 

Нема коментара

Оставите коментар