Подели
Теразије Фото: Београдске.рс

Подсећајући на то да је Србија обележила Дан државности и Сретење, новинари Телеграфа наводе да је сада идеално време за посету нашој земљи. Они су направили листу од 15 разлога зашто је Београд најбољи у конкуренцији градова за кратки одмор.

 

1. Јефтино је

Србија у процесу приближавања Европској унији и динар је још у употреби, тако да британска фунта има велику вредност. Приступ различитим атракцијама и карте за јавни превоз коштају мање од 5 фунти, док се на храну и пиће неће потрошити много новца.

2. Ноћни живот

Београд има репутацију града са непрестаним ноћним проводом, са веома разноликом сценом. Слуша се све, од џеза, преко фолка, до техно музике која има традицију од деведесетих година, када је била културна алтернатива за време Милошевићеве власти. Неки од омиљених места су клубови Андерграунд и Драгстор, као и Инсомниа кафе.

3. Сплавови

Током лета клупска атмосфера се сели на сплавове. Објекти на Сави и Дунаву нуде загарантован провод.

Београд ноћу Фото: Београдске.рс
Београд ноћу Фото: Београдске.рс

4. Две реке 

Град се налази на ушћу Саве у Дунав, које га деле на нови и стари део. Посебно је занимљива бруталистичка архитектура Новог Београда.

Поглед на реку Саву Фото: Београдске.рс
Поглед на реку Саву Фото: Београдске.рс

5. Највећи православни храм

Храм Светог Саве је једна од највећих православних светиња, чија изградња је започета 1935. године. Његова унутрашњост је толико пространа да радови на уређењу још нису приведени крају.

Васкршњи концерт у Храму Светог Саве Фото: СПЦ
Васкршњи концерт у Храму Светог Саве Фото: СПЦ

6. Ћевапи

Традиционално балканско јело од млевеног меса, сервирано с луком и кајмаком, према савету Телеграфа треба обавезно пробати.

7. Разноврсни ресторани

Телеграф препоручује Игуану због погледа на Саву, где добростојећи Београђани вечерају уз звук савременог џеза. Поред се налази ресторан Кантина де Фрида који привлачи млађе посетиоце. Уживо можете да слушате кубанску музику док је у понуди дугачка листа коктела.

8. Супермаркет концепт стор

Место креирано 2008. године, које под једним кровом има много тога. Кафа, музика, дизајнирани предмети, модни шоу- рум, храна и пиће.

9. Калемегдан

Некада тврђава за одбрану од различитих непријатеља, данас је омиљени градски парк у коме се окупљају бројни Београђани како би уживали у предивном погледу.

Доњи град, Калемегдан. Фото: Београдске.рс
Доњи град, Калемегдан. Фото: Београдске.рс

10. Културно-историјски споменици

Вртови, елегантни споменици значајним Србима, импресиван војни музеј и зоолошки врт су привукли пажњу репортера Телеграфа. Они наводе да су паркови места где се одвијају и културне манифестације и концерти, док препоручују обилазак бувљака.

11. Пруга Београд – Бар

Ова спектакуларна линија повезује српску престоницу са највећом црногорском луком. Током путовања прелазе се вртоглаво високи вијадукти, док се са прозора може посматрати предиван предео. Карта је јефтина и лако се може пронаћи место крај прозора.

12. Контраст у архитектури

Београд није традиционално међу најлепшим градовима. Његова посткомунистичка аритектура је оставила ожиљке, да не говоримо о бомбардовању. Али има изузетака. Земун има очувано старо језгро, док Скадарлија подсећа на Монмартр.

Скадарлија Фото: Милош Старћевић, Београдске.рс
Скадарлија Фото: Милош Старћевић, Београдске.рс

13. Кућа цвећа

Обавезно посетите Титов гроб и Кућу цвећа, место у које долазе поштоваоци његовог лика и дела.

14. Егзит фестивал

Ако ни наведено није било довољно да посетите Србију ту је Егзит фетивал. Настао као студентски политички протест, данас је познат као један од најбољих фестивала на свету. Може да се пронађе „за сваког понешто“, а фестивал који се на сат вожње од Београда одржава од 6. до 9. јула је овенчан бројним наградама.

 

Нема коментара

Оставите коментар