Подели
Београдско драмско позориште Фото: БДП

Визуелним спектаклом, изложбом фотографија и костима и премијером представе „Поморанџе за збогом“, Београдско драмско позориште свечано обележава седам деценија постојања.

Театар је основан под именом Градско позориште, у другој половини 1947. године, а 1949. године преименован је у Београдско драмско позориште.

Прва премијера, „Младост отаца“ Бориса Горбатова у режији Петра С. Петровића, изведена је 20. фебруара 1948. на сцени Народног позоришта, а чланови новооснованог ансамбла, међу којима 29 глумаца, после проба су ударнички учествовали у зидању новог здања.

Београдско драмско позориште Фото: БДП
Београдско драмско позориште Фото: БДП

Годину дана касније уселили су се у зграду на Крсту.

Током те прве сезоне, театар на самој периферији, повезан са градом једном тролејбуском линијом, извео је 78 представа које је погледало готово 50.000 гледалаца, наведено је на сајту БДП.

Позориште на Црвеном крсту ће за рођендан извести представу „Поморанџе за збогом“, по роману Биљане Поповић, у драматизацији Андреја Шепетковског и у режији Ненада Гвозденовића.

„Поморанџе за збогом“ прате живот три угледне српске свештеничке породице из Босанске Крајине кроз цео 20. век.

Играју Милорад Дамјановић, Даница Ристовски, Александра Ања Алач, Маја Ранђић, Слободан Ћустић, Лука Миљковић, Милош Петровић, Лазар Ђукић, Биљана Малетић, Владимир Пауновић, Милица Милша и деца Ђурђина Иванковић и Нађа Лукић.

За Дан позоришта од 19 сати уприличен је визуелни спектакл – 3Д мапирање фронта зграде БДП анимираним пројекцијама којима ћемо прошетати кроз последњих 70 година његовог постојања.

Градски менаџер Горан Весић честитао је ансамблу и свим запосленима у Београдском драмском позоришту јубилеј – седам деценија рада и постојања. “ Желим вам да наставите традицију једног од најбољих позоришта у Србији, као и да на међународном плану наставите да на најбољи начин представљате Београд и његову културну сцену. Уверавам вас да ће Град Београд учинити све да многобројна публика и даље ужива у вашем професионаланом и врхунском раду“,  наводи се у честитки градског менаџера.

Получасовни визуелни спектакл за циљ има да јавност подсети на значај Београдског драмског позоришта и његовог стваралаштва кроз историју позоришне уметности у Београду и шире, а осмислио га је ауторски тим Лабораторије за визуелна истраживања „ФриедЛаб“ који предводи Горан Балабан, уз техничку подршку компаније „Атомик“.

Поводом јубилеја изашла је из штампе и монографија о Београдском драмском, под називом „Седамдесет сезона Позоришта на Црвеном крсту“.

Нема коментара

Оставите коментар