Подели
Београдски избори можда већ у јануару Фото: Београдске.рс

Ако су тачна сазнања Блица да ће београдски избори бити у јануару следеће године, онда се опозицији у Београду каква је тренутно не пише оно што би многи опозиционари волели да читају.

Чаршија прича да се почетком године на столу нашла идеја о оснивању опозиционог таблоида. Скоро једногласно је од стране већине лидера одбачена као прескупа.

Данас сумњам да су противници власти или безидејни или неспособни да „натерају воду на своју воденицу“. Можда неки једноставно не желе

Новонасталу, згодну околност да је лист Курир ипак прешао у табор опозиционих медија скоро нико не користи ваљано.

Опозиционари овог лета чекају да их новинари тог медија позову за коментар о одређеној теми. Они на тај начин непланирано, поред осталих, индиректно шаљу у јавност и поруку о сопственој безидејности. Ми видимо критику, али не видимо понуду која би засенила актуелну. Уместо тога, они за јесен најављују праву борбу, док поједини говоре да нису за „мостове, бетоне и асфалт, већ за стандард и квалитет живота грађана“.

Хоће ли и тада критика власти да буде – чесма је кич? Или – фонтана је кич? Или како да чујемо музику из фонтане? Како да јој приђемо? Да ли ће опозиција наставити да учествује у намерно креираној атмосфери спектакла?

Или би питања коначно могла да буду – какав је то систем који је довео до тога да фонтана буде кич? Како мислите да га промените?

Како да током асфалтирања улице, радници неког од јавних комуналних предузећа не пресеку каблове за расвету?  Онда се тако мрачна улица пусти у саобраћај. Како да се не чека месец дана да неко то примети и пријави?

Како да после поправке водоводне цеви, подигнуте камене или бехатон плоче буду враћене одмах након интервенције, а не три месеца касније?

Реч је о систему.

ШТА (НИ)СУ УРАДИЛИ? ДВАДЕСЕТ ОБЕЋАЊА ВЛАСТИ У 2016.

Ко су, уосталом, ти људи који претендују да воде град, а да до сада ни речју ни делом нису пробали да побољшају центиметар своје зграде, улице, општине?

Како политичари мисле да комуницирају? Како се то из Твитер политике, где су једни другима публика, част ретким изузецима, прелази у кампању „од врата до врата“?

Две су опозиционе организације до сада успеле да артикулишу своју понуду.

Медијски најзаступљенија Иницијатива „Не давимо Београд“, под чијим су се заставама на протестима провлачили представници већине опозиционара. Она је у последње време утихнула што се тиче протеста. Јједан од главних људи у Иницијативи отворио је недавно налог на Твитеру под  занимљивим називом – @dobrinacelnik

Друга је „Доста је било“, која као и за време председничких избора тврди да има програм од 20 тачака за град. У ДЈБ најављују и обуку својих одборника на локалу.

Обе поменуте организације су веома активне на друштвеним мрежама.

Занимљиво ће бити да видимо и кога ће у свој табор привући демократе, који, како се прича, интезивно трагају за свежим лицима.

У трку за градоначелника сигурно улазе Александар Шапић, председник општине Нови Београд, лидер ЛДП – а Чедомир Јовановић и кандидаткиња Нове странке Весна Ракић-Водинелић.

Пошто ми, грађани, градоначелника не бирамо директно, власт ће пробати да кампању води у два колосека.

Први, да у опозицији путем својих медија држи фокус на страначкој комбинаторици и врло могуће антикампањи, и други, на томе шта је урађено парама које су уложене у последњих годину, две из разних фондова, укључујући градски и републички буџет, кредите и чак, приватне инвеститоре.

Не заборавите да у свакој кампањи најављују десетине пројеката, од којих се многи не реализују, а потичу од приватних инвеститора (Хотел Југославија, БИГЗ). Њихов кандидат за градоначелника, иако се држи у тајности, вероватно је медијски добро позициониран.

И у опозицији се најављују два, додуше, другачија колосека – левица окупљена око Покрета слободних грађана Саше Јанковића и умерена десница коју би могао да води, рецимо, Вук Јеремић.

У међувремену, уместо што се појединци изјашњавају по кафанама да их „не интересују комуналне теме“, требало би на јесен да имају спремне одговоре на следећа питања:

Какав јавни превоз нудите?

Какав ће бити статус „Београда на води“ уколико ви дођете на власт?

Какву системску промену нудите у броју и структури зaпослених у јавном сектору града?

Да ли сте пратили колико се поштују рокови у граду на већини градилишта и шта мислите о томе?

Какав је квалитет изведених радова у граду?

Како су изведене реконструкције фасада и улица?

Шта мислите о стратегији за изградњу метроа?

Шта ћете са дивљом градњом и посебно, шта са викендицама на Савском насипу?

Како ћете да уведете ред у јавна комунална предузећа?

Шта ћете са Законом о становању и одржавању зграда?

Како да побољшате конкуренцију у привреди Београда и на који начин ћете да се борите против намештених јавних набавки?

Рокови, рокови, рокови.

Чиме можете да гарантујете промену на боље?

П.С.

Ако је циљ сама по себи пука промена власти, да не употребим вулгарнији израз, зашто би неко онда уопште мењао постојеће стање?

Вратите се неколико месеци уназад и погледајте резултате последњих избора, који, колико год били нефер, јесу коло у којем је опозиција пристала да игра, а у којем ју је Бели Прелетачевић надиграо. Да ли ће коначно научити лекцију из тога?

Б. Гајић

Нема коментара

Оставите коментар