Подели
Булевар хероја са Кошара Фото: Беоинфо

Булевар хероја са Кошара биће назив новог булевара који спаја Тошин бунар и Мост на Ади.

Реч је о предлогу који је добио највећи број гласова грађана.

Грађани су претходних недеља путем апликације „Беоком сервис” гласали за име новог булевара.

Предложено је чак 167 различитих имена од којих је идеја да се новоизграђени булевар назове по херојима са Кошара добио убедљиво највише гласова, чак 1.150 више од другопласираног.

ПАКАО КОШАРА

Битка на Кошарама или Пакао Кошара била је битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова, подржаване регуларном Војском Републике Албаније и НАТО авијацијом.

У одбрани земље живот је дало 108 српских хероја.

Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.

Циљ напада са албанске стране била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену.

Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије током тог напада.

После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи њихов улазак на КиМ.

Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

МАЛИ: НЕ ЗАБОРАВЉАМО ХЕРОЈЕ

„Београђани су на овај начин показали да не заборављају велике јунаке који су дали живот за своју отаџбину“, рекао је Синиша Мали, градоначелник Београда.

Како је истакао, ово је добар пример како Град Београд и грађани треба да сарађују и да заједнички доносе одлуке које се тичу свих грађана.

„Грађани су бирали коју боју аутобуса желе, бирали су изглед туристичких инфо-табли, сада су гласали за име новог булевара, одлучује се где ће бити премештен Стари савски мост“, навео је Мали.

Да булевар који спаја Тошин бунар и Мост на Ади понесе име хероја са Кошара, гласало је 1.305 грађана.

Међу предлозима за име новог булевара су се нашла имена Василија Острошког (156), Ненада Богдановића (42), Бранка Пешића (18), патријарха Павла (13), Милунке Савић (11), Милеве Марић Анштајн (9).

Читајте још: ОВО СЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ СТАНАРИМА ФРАНЦУСКЕ УЛИЦЕ

Иначе, поред апликације „Беоком сервис”, Град Београд је покренуо и апликацију „Београђани”. Преко ове апликације грађани такође могу да се укључе у уређивање града, за шта добијају и поене, а ако их довољно сакупе и карте за различите догађаје и манифестације.

Нема коментара

Оставите коментар