Подели
Трг Славија Фото архив: Београдске.рс

Светом литургијом у Вазнесењској цркви, свечаном литијом централним градским улицама, уношоњем иконе, паљењем свеће и ломљењем славског колача у Старом двору данас је обележена крсна слава Београда – Спасовдан.

Литургију је служио патријарх српски Иринеј са свештенством, а богослужењу у Вазнесењској цркви присуствовали су заменик градоначелника Андреја Младеновић и помоћник градоначелника и овогодишњи домаћин славе Борко Милосављевић.

Он је поручио да је дужност свих, а посебно града да се крсна слава обележи достојанствено.

„Спасовдан је слава свих Београђана, без обзира на верску припадност. Она је симбол Београда. У доба деспота Стефана Лазаревића, када је Београд проглашен за престоницу, за крсну славу изабран је Спасовдан. Ова слава дели судбину Београда јер колико пута је наш главни град био разаран и уништаван, толико пута је и слава имала препрека. Била је оспоравана и забрањивана, али данас смо опет ту“,  истакао је Милосављевић.

Литија формирана испред Вазнесењске цркве кретала се улицама Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, Краља Милана до Теразија, где се први пут зауставила и где су читане молитве.

У литији су били домаћин славе, помоћник градоначелника Борко Милосављевић, заменик градоначелника Андреја Младеновицћ, градски менаџер Горан Весић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, чланови Градског већа Драгомир Петронијевић и Стево Марушић, прослављени кошаркаш Дејан Томашевић, као и други представници Града Београда, личности из културног и јавног живота и многобројни грађани.

Литија је наставила Улицом кнеза Михаила и Париском до Саборне цркве, где је прочитана друга молитва. Литија се затим кретала Улицом кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, Краљице Наталије и Добрињском, до Адмирала Гепрата и порте цркве, где је прочитана трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

Приликом проласка литије кроз Улицу краљице Наталије, део делегације Града Београда, заједно са протоколом, издвојио се и кренуо Улицом косовке девојке на челу са иконом, житом, колачем и свећом до Старог двора. По повратку иконе у Скупштину града, домаћин славе Борко Милосављевић упалио је славску свећу и кандило у салону Старог двора.

Слава симболично указује на уздизање – вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност и представља један од десет празника посвећених Христу. Вазнесење спада у покретне празнике, увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса.

Деспот Стефан Лазаревић дао је граду статус престонице 1403. године, а у част напретка Спасовдан је узет за градску славу. Слава је после прекида 1946. поново обновљена 1992. године.

Нема коментара

Оставите коментар