Подели
Баште кафића ограничене белим линијама Фото: Беоинфо

Узурпирање пешачке зоне баштама кафића озбиљно угрожава безбедност суграђана.

Осим што заузимају простор пешацима, столови, столице и сунцобрани појединих угоститељских објеката раштркани по шеталишту, отежавају и рад ватрогасних и екипа Хитне помоћи.

Из Општине Стари град најављују одузимање дозволе за рад уколико инспектори два пута затекну кршење прописа.

Дуго најављивано „утеривање“ башта кафића у прописане оквире обележено белом линијом у пешачкој зони града, Општина Стари град почела је да спроводи. Ипак, поједини власници већ су се оглушили о прописе, па су због немара власника једног од ресторана у Рајићевој улици, ватрогасне екипе пре три дана једва успеле да угасе пожар у поменутом локалу.

„Они су протегли столове ван обележене црте, па кад су ватрогасци наишли, морали су да их склоне“, каже Драгица В. суграђанка из Старог града. „Шта би било да је био неки већи пожар или да је некоме озбиљно позлило“.

МАЊИ ПРОМЕТ
Откад су донети нови прописи, већина локала изгубила је поприличан део баште, а ово им се одразило и на промет.
– Поштујемо обележене границе, али због тога имамо много мање гостију – кажу из „Грин мила“.
– Раније нам је била много већа башта, па смо могли смо да примимо више људи. Али, одлуке морамо да поштујемо.

Према речима надлежних из Општине Стари град, исцртавање линија завршено је за пешачку зону, док се доношење правилника за остале локале на овој општини очекује за месец дана.

А инспектори већ чешљају кафиће.

„Мобилијар у Рајићевој био је ван исцртане границе што су и инспектори утврдили изласком на терен“, каже Марко Бастаћ, председник Општине Стари град.

Из града подржавају борбу суграђана и Општине против несавесних власника . Град је прошле године управо из ових разлога донео одлуку, којом се општина обавезала да направи прецизне планове за баште у пешачким зонама.

Читајте још: Правилник креирали по унапред постављеном киоску?

„У складу са том одлуком Општина је усвојила план постављања башта у зони Кнез Михаилове улице са којим су се сагласили и противпожарци“, каже Милутин Фолић, главни градски урбаниста.

За сваки локал у пешачкој зони прецизирано је где се налази свака столица, сунцобран и сто. Осим тог мобилијара, који мора да буде униформисан, беж боје, без реклама и карнера, забрањено је постављање ограда и жардињера, фрижидера за сладоледе и свих осталих елемената, који осим што руже важан културно-историјски део града, праве и проблеме овакве врсте. Обавеза општинске инспекције је да исконтролише поштовање усвојеног плана.

Нема коментара

Оставите коментар