Подели
Душко Радовић

На данашњи дан, 16. августа 1984. године у Београду је преминуо књижевник и новинар Душко Радовић.

Написао је велики број књига за децу, а велику популарност достигле су његове ТВ серије – Хиљаду зашто и На слово, на слово. Један је од оснивача радија Студио Б и аутор чувене радио емисије „Београде, добро јутро“ у којој је слушаоце увесељавао многобројним афоризмима до 1983. године.

.Дечји хор Колибри у свом репертоару често изводи следеће Песме Душка Радовића: “Мрак”, “Плави зец”, “Страшан лав”, “Шта је на крају”, “Песма о млеку”, “Татин музичар”, “Све што расте хтело би да расте” често су на репертоару Дечјег хора Колибри.

Добитник је многих престижних признања као што су Невен и Младо покољење, Награде змајевих дечјих играра, Награде стеријиног позорја, Седмојулске награде и диплому Ханс Кристијан Андерсен за дечју књижевност. Постхумно је добио БИГЗ-ову награду.

Најпознатији афоризми Душка Радовића су:

  • Лопта је као удавача. Не мувај се око ње ако немаш озбиљне намере. Ако не мислиш да је узмеш.
  • Ако решите све проблеме своје деце, они неће имати других проблема сем вас.
  • Тешко је бити дете и бити добар.
  • Кад неко нема шта да каже о томе шта јесте, најчешће говори о томе шта није: није блесав, није сисао весла, није мачији кашаљ, није наиван, није чувао овце…
  • Лоше књиге могао би писати свако. Међутим, писци су само они који их пишу.
  • Жене које су се добро удале, јутрос иду колима на посао. Возе их мужеви који су се лоше оженили.
  • Волите се када нисте заједно. То је права љубав. Ко уме да воли само кад је заједно, тај не прави питање с’ ким је.
    Ако већ тучете децу, туците их без разлога, јер су сви други разлози глупљи.
  • Јуче је један родитељ завапио на родитељском састанку: Дајте ми добро дете, па ћете видети какав сам ја отац!

Ондашњи режим је укинуо његову емисију, “Београде, добро јутро” 1983. године. Умро је годину касније. Пред смрт је рекао: “Ко избегава да умре, тај је против прогреса и лепше будућности”.

У част Душка Радовића се дуго одржавала трка “Сећање на Душка Радовића”. Много је волео фудбал и био је ватрени навијач Партизана за који је рекао: “За све се навија, Партизан се воли”, “Није увек лако, али је увек лепо навијати за Партизан”, “Да нема других – ни Партизан не би могао постојати. Да нема добрих – Партизан не би имао од кога да буде бољи”. Деци је поручивао: “Водите рачуна како се понашате на “југу”! Нисте у школи!”

Многи сматрају да је он извео модернистичку револуцију у српској књижевности. Био је елитни писац којег су обожавале масе, а елита игнорисала. Ипак, критика није успела у потпуности да га схвати. Колеге су га звале Тмуша, мргуд великог срца који је на посао долазио и одлазио са мраком.

Нема коментара

Оставите коментар